Zoeken
amsterdam---ing_49094538092_o.jpg

Hoofdkantoor ING

Nieuwbouw duurzaam hoofdkantoor

Het nieuwe hoofdkantoor van ING (39.000 m2) aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost heeft vijf verdiepingen en bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met twee atriums. Het vormt een functionele werkruimte voor ING-medewerkers, met flexibele werplekken voor ongeveer 2.800 mensen. Het ING-kantoor heeft een BREEAM-score van ‘Outstanding’, de hoogst mogelijke beoordeling. Het is daarmee het eerste gebouw in Amsterdam-Zuidoost met dit certificaat, en één van slechts dertig kantoren in heel Nederland. Deze beoordeling is onder meer te danken aan uitstekende isolatie, 3.000 m2 zonnepanelen en slimme technologie. Homij ontwierp en realiseerde de technische installaties samen met Bosman Bedrijven.  

DLS

Al tijdens de bouw van het casco voor het nieuwe ING hoofdkantoor maakte het DLS-concept van Homij een razendsnelle installatie mogelijk. Daarna werd het inrichtingspakket van ING in volle vaart gerealiseerd. DLS is ideaal voor een modulair indeelbaar gebouw met een grote repeteerbaarheid, zo is weer gebleken. 

DLS is de naam van Homij’s gebouwinstallatiesysteem dat modulair is opgezet, grotendeels prefab wordt uitgevoerd en waarbij de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zoveel mogelijk in elkaar zijn geïntegreerd. In de schachten van een gebouw komt een installatie-backbone. Het prefab leidingwerk wordt per verdieping in elkaar gezet. Afgiftepunten en apparatuur kunnen plug & play worden aangesloten. Door de prefab onderdelen en makkelijke aansluitingen is DLS een uiterst snelle installatiemethode, vooral geschikt voor grote kantoorpanden met een repeterende indeling. 

Het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost is zo’n modulair gebouw. Het pand van vijf verdiepingen heeft een vaste stramienmaat die overal is doorgevoerd. De basisinstallatie in het bestek voor het casco gebouw is tijdens de engineering omgebouwd naar ons DLS-systeem. Bosman, onze bouwpartners en opdrachtgevers zijn hierin meegegaan. Daardoor konden we veel installatietechnische basisvoorzieningen volgens de stramienmaat met prefab componenten onder vloeren en boven plafonds aanbrengen. Het ging razendsnel en was de perfecte basis waarop we later het ING inrichtingspakket konden voortbouwen. Het casco gebouw met basisinstallaties was in maart 2019 klaar. 

Vertrouwen

We hadden driekwart jaar om van casco naar oplevering te gaan, want ING wilde het pand met 2.800 medewerkers in januari 2020 betrekken. Er is daarom ruim van tevoren begonnen met de uitwerking van ING’s inrichtingspakket, zodat alles goed op de modulaire installatie zou passen. Tijdens de uitvoering waren er aanvullende vragen. Kenmerkend voor de samenwerking met Bosman, ING, G&S Bouw en de andere partijen is geweest dat de uitwerking van die vragen steeds met een grote mate van vertrouwen gebeurde. Er was nl. niet altijd tijd om bij elke vraag een offertetraject in te gaan. Dan moet je een verstandhouding hebben waarin je elkaar het vertrouwen durft te geven. Dit is erg goed gelukt en was één van de succesfactoren van dit project.

BREEAM-score Outstanding

Het nieuwe ING hoofdkantoor is prachtig, installatietechnisch van het hoogste niveau en energiepositief. Het gebouw heeft de hoogtste Breeam-certificering ‘Outstanding’ die je kan halen. Er is bijvoorbeeld een constructie in de grond naast het gebouw aangebracht voor het bufferen van hemelwater. Dit voorkomt dat het riool bij hevige regenval wordt overbelast. Op het dak liggen 3.000m2 zonnepanelen, geplaats door Homij DEC. Voor koeling en verwarming is het gebouw aangesloten op het Vattenfall-stadsnet, waardoor het hele pand gasloos is. En natuurlijk hebben we het complete pand met de meest duurzame installaties en led-verlichting uitgevoerd.