Zoeken
_A3A5897.jpg

Kinepolis

Nieuwbouw bioscoop

Het tempo waarin we dingen doen wordt hoger. Ook in de bouw: nieuwbouw wordt steeds sneller gerealiseerd. Op het Paleiskwartier in Den Bosch werd in amper zes maanden een bioscoop plus vier kantoorlagen gebouwd. Hoe dat kan? Met Lean. De toepassing van prefab bouwonderdelen en de invoering van gemeenschappelijke 3D-modellen (BIM’men) helpen flink mee aan een bouwtijdverkorting. Maar dan nog heb je op de bouwplaats te maken met onverwachte veranderingen.

Kinepolis Den Bosch is een nieuwbouw bioscoop met daarnaast een kantoorfunctie. Het totale bruto vloeroppervlakte is 8.100m2 BVO. Kinepolis Den Bosch heeft zeven zalen en 1.000 stoelen. Het complex is gebouwd in het Paleiskwartier, vlak naast het Centraal Station van Den Bosch. Homij was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties.

De nieuwe bioscoop is uitgerust met diverse geavanceerde (energie)-besparingstechnieken: 

  • De parking wordt volledig verlicht met innovatieve LED-verlichting, dat nog 40% meer energie bespaart dan gewone LED’s.
  • Laserprojectie. Laserprojectoren bieden een haarscherpe beeldkwaliteit en verbruiken veel minder energie dan projectoren op basis van Xenon-lampen.
  • Aansluiting op WKO.
  • Geberit Preda urinoir met geïntegreerde sturing. Het betreft slimme sensoren in de toiletten die de spoeling aanpassen per toiletbezoek voor een optimale hygiëne, zonder verspilling van water.

De luchtbehandelingsinstallatie is voorzien van het innovatieve diffuus-systeem. Dit is een revolutionaire regeltechniek die een veel natuurlijker en aangenamer binnenklimaat bewerkstelligt en daarbij ook nog significant minder energie verbruikt. Bij dit systeem wordt gewerkt met een relatief klein drukverschil ten opzicht van buiten. De druk wordt zo gekozen dat verse lucht (lucht diffusie) zich willekeurig door de ruimte mengt, zonder voelbare luchtstromingen. 

Projector stuurt

Er is een KNX-systeem geplaatst als gebouwbeheersysteem, waarin de filmprojector een sturende rol heeft. Zodra de projector aan gaat, wordt de deurmagneet vrijgegeven en sluiten de deuren. De verlichting wordt automatisch gedimd en uitgeschakeld. Elke zaal heeft aanvullend een handmatige lichtbediening. De gerealiseerde brandmeld-ontruimingsinstallatie is gekoppeld aan de BHV-organisatie van Kinepolis. Ter preventie van paniek bij valse meldingen heeft de BHV’er kort de tijd om de melding te verifiëren. Na verificatie kan de BHV’er de melding via een handmelder doorzetten naar de brandweer. Bij vals alarm wordt de melding gestopt. Komt er geen interne reactie, dan gaat de melding altijd naar de brandweer. Deze vertragingstijd is in samenspraak met de brandweer bepaald.