Zoeken
Market hotel Groningen buitenkant

The Market Hotel (Westcord)

Nieuwbouw hotel

In hartje Groningen, aan de Grote Markt, is het nieuwe WestCord Hotel genaamd The Market Hotel gebouwd. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de Grote Markt en de Nieuwe Markt die achter het gebouw gerealiseerd wordt en het nieuwe Forum. Dit hotel is in opdracht van VolkerWessels Vastgoed bouwkundig gerealiseerd door Rottinghuis' Bouwbedrijf en installatietechnisch door Homij. Het ontwerp is van Thomas Müller | Reimann Architekten i.s.m. De Zwarte Hond. Op 1 mei 2021 opende The Market Hotel haar deuren.

Architectonisch ontwerp

Stadjers hebben in het begin van de ontwikkeling inspraak gehad in het ontwerp. Deze keuze is gemaakt uit drie ontwerpen. Het markante hotel oogt als een versmelting tussen traditionele trapgevels en een moderne strakke gevel. Met de realisatie van deze jongste loot aan de boom van Westcord Hotels, nadert de transformatie van de Grote Markt haar einde. 

 

Het prachtige hotel heeft op de begane grond een Grand Café met terras, bar, lobby, bakkerij en keuken en biedt circa 120 kamers verdeeld over zes bouwlagen. Daarnaast is er een kelder met daarin de voorbereidingskeuken, sanitair, personeelsruimte en technische ruimten. De luchtbehandelingskasten bevinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Bovenop het gebouw bevindt zich een dakterras.

Aardbevingsbestendig en all-electric (gasloos)

Het gebouw is gasloos, de opwekking van warmte en kou voor verwarming, koeling en warm tapwater gebeurt door middel van warmtepompen. Het klimaat in de hotelkamers wordt middels een hybride VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) gerealiseerd. Dit systeem zorgt voor de verwarming en koeling.

 

In het ontwerp zijn diverse aardbevingsbestendige maatregelen genomen zoals halve meter dikke prefab betonnen wanden die zorgen voor de stabiliteit van het gebouw tijdens aardbevingen. Daarnaast worden er op elke verdieping gewapende prefab metselwerk elementen aangebracht.

 

In de video hieronder een reportage van OOG TV over de Dag van de Bouw bij WestCord Hotel Grote Markt.