Zoeken
Groene luchtbehandelingskasten op dak Bisonspoort Maarssen

MFA Bisonspoor / Safari

Nieuwbouw multifunctionele accommodatie

De Multifunctionele Accommodatie (MFA) Bisonspoor in Maarssen is 18 maart 2013 in gebruik genomen. De MFA is een duurzaam, energiezuinig en multifunctioneel complex voor sport, ontspanning en cultuur.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het gebouw heeft een omvang van 12.575 m2. Die ruimte biedt plek aan verschillende functies zoals een sporthal, zwembad, jongerencentrum, bibliotheek, horeca en een dansstudio. Verschillende gebruikers hebben verschillende eisen. Homij is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en realisatie van de werktuigkundige installatie. Aandacht voor de verschillende gebruikers is daarbij leidend geweest.

Warmte-terugwinning

Installaties voor water, sanitair, regeltechniek en klimaat waren onderdeel van de opdracht voor Homij. De klimaatinstallaties zorgen voor aangenaam binnenklimaat. Zo is het verwarmingssysteem uitgelegd op lage temperatuur-verwarming met als voornaamste afgiftepunt vloerverwarming. Het energieverbruik wordt beperkt door op verschillende plekken gebruik te maken van warmte-terugwin-installaties (wtw). Zo wordt onder meer de warmte uit het afvalwater (voornamelijk douchewater) ‘hergebruikt'.

Groene luchtbehandelingskasten

Voor een aangenaam binnenklimaat in sporthallen en zwembaden is goede luchtbehandeling cruciaal. De geplaatste luchtbehandelingskasten bieden dit door een goede temperatuur- en vochtregeling. Verder past de groene kleur (keuze van architect AGS) van de luchtbehandelingskasten goed bij de duurzame kenmerken. Zo beschikken de lbk's over EC-ventilatoren en over warmte-terugwinning voor opwarming van het zwembadwater. Daarmee zorgen deze lbk's voor een lager energieverbruik terwijl de functionaliteit en het comfort optimaal blijven.