Zoeken
0002.jpg

Overheidsdatacenter (ODC) Rijswijk

Nieuwbouw datacenter

Het ODC heeft ze allemaal op een rijtje. Samenwerken met andere partijen is Homij niet vreemd. Je hebt immers weinig aan een installatie zonder gebouw eromheen. Samenwerking met een ICT-fabrikant ligt echter niet direct in de lijn der verwachtingen. Toch was dat dé vereiste om het Overheidsdatacentrer (ODC) 'Haagse km2' in Rijswijk te bouwen. 

Samenwerking

HP-Homij schreef als combinatie succesvol in op de aanbesteding voor dit ODC. HP verzorgde het datacenterontwerp en Homij realiseerde de installatie. Ook vijfjarig onderhoud is onderdeel van deze DBM opdracht van het Shared Service Centrum ICT Haaglanden (SSC-ICT), de dienstverlener van het Rijk die ICT-diensten levert aan acht ministeries 'De samenwerking tussen opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf, HP-Homij en ons is heel goed verlopen', zegt Frank Christiaansen (projectleider SSC-ICT). 'We hadden er allemaal belang bij om vraagstukken binnen de tijd en het budget op te lossen. Daarom was er begrip voor elkaars standpunten.'

Drie keer duurzaam

Bovenaan de prioriteitenlijst stonden beschikbaarheid, continuiteit en energiezuinigheid, te realiseren in een bestaand overheidspand, want gebruik van bestaande overheidspanden heeft de voorkeur. Er waren innovatieve technische oplossingen nodig om een bestaand pand om te toveren tot duurzaam ODC: 'Wat het meest opvalt, is dat er geen traditionele airco-units zijn gebruikt', aldus Frank Christiaansen. De koelmachines gebruiken de buitenlucht. Alleen bij hoge temperaturen wordt er extra gekoeld met waterverneveling. Ook de inrichting is bijzonder: die is afgestemd op de natuurlijke flow van luchtstromen, waardoor per kast de warme lucht wordt afgezogen. De luchtstromen zijn gericht op de koelbehoefte per kast. Als derde element is de gemiddelde temperatuur van de zaal hoger ingesteld, uiteraard binnen de internationale normen van maximaal 24-25 graden.

Onderhoud na oplevering

Het totale project nam precies een jaar in beslag, van november 2013 tot november 2014. Op 27 november 2014 vond de officiële overdracht plaats. In maart 2015 opende minister Blok officieel het nieuwe Overheidsdatacenter. Sindsdien is Homij nauw betrokken gebleven met de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan o.a. uit: inspecties, testen, preventief en correctief onderhoud.