PI59 - Prinses Irenestraat 59
Van oud schoolgebouw naar duurzaam en comfortabel kantoorgebouw
Hoe bouw je een ouderwets energieslurpend schoolgebouw om in een comfortabel, eigentijds en duurzaam kantoorgebouw?
PI59, gelegen aan de Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam, heeft een rijke geschiedenis. Ooit huisvestte dit pand het gerenommeerde accountantskantoor KPMG. Na hun vertrek kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: een school. Maar twee jaar geleden besloten Nuveen Real Estate en G&S Vastgoed om PI59 terug te brengen naar haar oorspronkelijke functie als kantoor. Maar dan wel een kantoor aangepast aan de moderne eisen op het gebied van comfort, klimaat en energie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid stond hierbij centraal, want het gebouw moest bij oplevering over een BREEAM Excellent certificaat beschikken. Daarom is PI59 voorzien van verschillende duurzame elementen, zoals:
- PV-panelen: Deze zonnepanelen wekken schone energie op.
- Ledverlichting: Dankzij slimme ledlampen genieten de medewerkers van helder licht zonder onnodig energieverbruik.
- Klimaatplafonds: Een slimme manier om het binnenklimaat te reguleren en het comfort te optimaliseren.
- WKO installatie - Dubotechniek: Deze installatie wekt zowel warmte als koude op, met het respect voor het milieu.
Vooruitstrevende benchmarks
Herontwikkeling PI59 gaat verder dan alleen duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen volgens vooruitstrevende benchmarks, waaronder:
- BREEAM: BREEAM-NL Excellent certificering
- WiredScore: Evaluatiesysteem om de connectiviteit van kantoorgebouwen te evalueren.
- RE\DEFINE: De principes op het gebied van gezondheid, veiligheid en productiviteit zijn volledig in het ontwerp geïntegreerd.
- Net Zero Carbon: Carbon-doelstellingen volgens The Paris Agreement - Gebruik van CO2-arme materialen en hergebruik van de bestaande structuur.
Hiermee committeren we ons aan de klimaatdoelen van het Parijs Akkoord. Bij de herontwikkeling van PI59 is het grootste deel van de bestaande structuur behouden, en zijn CO2-arme materialen gebruikt om de embodied carbon te minimaliseren. Hierdoor loopt PI59 voor op de 2030-doelstellingen van het Parijs Akkoord. Het energiesysteem van PI59 is zo geavanceerd dat het bij oplevering in 2023 al bijna voldoet aan de operationele carbon-doelstellingen van het Parijs Akkoord voor het jaar 2050.
Samen sterk
Dit mooie eindresultaat werd bereikt door een mooi voorbeeld van samenwerken. Homij Amsterdam verzorgde de installatietechniek, Homij Networks was aangesloten voor de netwerkinstallaties, Homij DEC installeerde de zonnepanelen en Dubotechniek leverde haar WKO-installatie ONE.
De technische installaties
Het plaatsen van de technische installaties was voor Homij een grote uitdaging. Een uitdaging die al tijdens de ontwerpfase in 2020 begon, nadat Homij van Wessels-Zeist de opdracht had gekregen om de W- en E-installaties voor PI59 te realiseren. Het ‘skelet’ van het gebouw (de vloeren en plafonds) bleef staan, waardoor de ruimte voor installaties beperkt was. Dankzij 3D-modellen en virtuele uitwerking is het gelukt om alle installaties in een ruimte van ca. 30 cm te realiseren en boven het plafond in te passen.
Klimatologisch
Een andere uitdaging heeft te maken met het grote raamoppervlak van het gebouw. “Omdat de architect gekozen heeft voor transparantie en licht, is de betonnen gevel vervangen door zes verdiepingen met louter grote ramen met gebogen glas. Dat ziet er schitterend uit, maar zorgt straks wel voor sterk wisselende koel-, en warmtebehoeftes bij de honderden medewerkers van dit gebouw. Als de zon schijnt, wil iedereen namelijk op hetzelfde moment koeling. Die ‘grilligheid’ maakt het uitdagend om te voldoen aan de hoge klimaat-, en energie-eisen van dit gebouw.”