Zoeken
1191.jpg

PRA LAB Assen

Nieuwbouw laboratorium

Op vrijdag 12 september 2014 werd op het bedrijventerrein Peelerpark te Assen de eerste paal geslagen voor het nieuwe bioanalytische laboratorium van PRA Health Sciences, op 17 juli 2015 is het gebouw opgeleverd.   Het oude laboratorium aan de Westenbrink te Assen was te klein en voldeed niet meer aan de huidige wensen en eisen. Om deze redenen werd het oude laboratorium verruild voor een up-to-date laboratorium, op een prominente zichtlocatie aan de A28. Naast de vele specialistische ruimten wordt bij de bouw van het laboratorium rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding in de toekomst.

PRA Health Sciences

PRA Health Sciences (PRA) is een onafhankelijke internationale Contract Research Organisatie (CRO). PRA Health Sciences houdt zich bezig, in opdracht van internationale farmaceutische en biotechnologische ondernemingen op commerciële basis onderzoek, naar de werking van nieuwe geneesmiddelen bij mensen.

PRA Netherlands was voorheen Pharma Bio Research (PBR). In 2006 is PBR onderdeel geworden van het wereldwijde PRA Health Sciences.

De klinieken van PBR worden sinds die tijd als "blauwdruk" gebruikt voor klinieken in Amerika en andere delen van de wereld. PRA Health Sciences is de grootste instelling voor geneesmiddelenonderzoek van Nederland met per jaar ongeveer 70 onderzoeken op ongeveer 2000 vrijwilligers. PRA Netherlands heeft vestigingen in Assen, Zuidlaren en Groningen, en heeft ongeveer 400 werknemers (merendeels hoger opgeleiden), waarvan 120 werknemers is Assen werkzaam zijn. 

Naast standaard laboratoria herbergt het laboratorium ook een isotopen laboratorium en een ML I en ML II laboratorium. Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van deze ruimten en daarmee ook aan de bouw van deze ruimten. De ontwikkeling van dit laboratorium is een interessant project waarin veel specialistische kennis nodig is om een optimale afstemming tussen veiligheid, gebruiks- en klantvriendelijkheid te bereiken.

Het project

New Lab Assen omvat 3.000 m2 BVO verdeeld over drie bouwlagen alsmede 75 parkeerplaatsen. Om de bouw zo goed en snel mogelijk te laten verlopen is ervoor gekozen om het project uit te werken in BIM. Dit project is een ontwikkeling geweest van KondorWessels Projecten, Visser & Smit Bouw was de bouwkundig aannemer en Homij Technische Installaties verzorgde de realisatie van de installaties.