Zoeken
0191.jpg

Provinciehuis Brabant

Renovatie provinciehuis

Werk gaat gewoon door bij totaal-renovatie Brabants provinciehuis. Het iconische provinciehuis van Noord-Brabant is grondig gerenoveerd. Naast bouwkundige aanpassingen is het gebouw vooral duurzaam en intelligent gemaakt. Bovendien zijn veel materialen en systemen hergebruikt. Ondertussen werkten de ruim duizend ambtenaren gewoon door.

Opdracht

Het was de uitdrukkelijke opdracht aan aannemer Stam + De Koning en installateur Homij: wat er ook gebeurt, het provinciehuis blijft in gebruik. Een uitdagende opgave, want naast de bouwkundige renovatie kreeg het hele provinciehuis vanaf de kelder tot de 24ste verdieping een complete installatietech­nische upgrade. Luchtkanalen zijn aangepast, nieuwe luchtroosters zijn geïnstalleerd en in de kantoren is de traditionele verlichting ver­vangen door 1600 led-armaturen. Elke ruimte heeft nu zijn eigen ruimtebedienpaneel met intelligente bewegingsmelders en alles is aangesloten op het nieuwste Priva Blue ID-ge­bouwbeheersysteem.

Als ontwerpuitgangspunt is gewerkt volgens Breeam-in-Use Very Good. Door de gekoppelde installaties is niet alleen een comfortabele werkomgeving op indivi­dueel niveau ontstaan, maar wordt ook veel energie bespaard.

Installatie

Er zijn extra opdrachten uitgevoerd zoals het vervangen van de bestaande regelinstallatie, het uitbreiden van de bestaande WKO-installatie, de aanleg van installaties voor een nieuwe archiefruimte en het vernieuwen van het buitenterrein inclusief verlichting en laadpalen, samen met VolkerWessels-collega KWS. Verder vernieuw­de Homij de complete databekabeling, de brandmeld- en ontruimingsinstallatie en het systeem voor toegangscontrole en camerabe­waking.

Hergebruik

De renovatie van het Brabantse provinciehuis is ook een voorbeeldproject voor optimaal hergebruik van materialen, een eis van de opdrachtgever. Om de hergebruiksmoge­lijkheden maximaal te benutten gingen de bouw- en installatiepartners al in het vroegste stadium met elkaar in gesprek. Dit heeft geleid tot hergebruik van onder meer:

  • Binnenwanden
  • Vloertegels
  • Leidingwerk
  • Luchtkanalen
  • Glas

Het was een groot en prestigieus werk, dat aantoont dat je een complex project in een volledige gebruikssituatie met minimale overlast en maximale duurzaamheid kunt uitvoeren, zolang je het maar met beleid en verstand doet.