Zoeken
0222.jpg

Rabobank Eindhoven aan Fellenoord

Nieuwbouw kantoorpand

De wijk Fellenoord in het centrum van Eindhoven heeft een nieuwe blikvanger. Het gebouw van 28.000 m2 met acht lagen valt op door de springende gevel met gevelbanden. Minder zichtbaar, maar zeker zo indrukwekkend, is wat zich buiten het zicht afspeelt: boven de klimaatplafonds, achter de wanden en onder de grond.

28.000 m2 nieuwbouw

Homij realiseerde alle E- en W-installaties in het pand conform de BREEAM-Excellent eisen. Het gebouw is opgesplitst in een noord- en een zuidzijde met elk een eigen trafo in de parkeerkelder, een eigen hoofdverdeelkast en een eigen luchtbehandelingskast. Het laat zich dus vrij makkelijk splitsen. Vanaf de hoofdkasten lopen twee railkokersystemen via de twee schachten op noord en zuid naar de achtste verdieping, met op elke verdieping een aftakking voor de verdelers. De WKO-installatie in de kelder wordt eveneens gevoed door het railkokersysteem.

Energiezuinig

In het kader van energiezuinigheid zijn alle installatiecomponenten en per halve etage de elektra plus de warmte- en koudestromen bemeterd. De meters zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Per halve etage en component is het energieverbruik inzichtelijk. De hier toegepaste techniek draagt bij aan verantwoord energieverbruik. 

Flexibiliteit

Verder bevinden zich in het gehele gebouw klimaatplafonds die worden gevoed door de WKO-installatie. Achter de plafonds bevinden zich de sprinkler- en ontruimingsinstallaties en grote hoeveelheden regeltechniek. Er zitten 275 regelklepjes op elke etage. Mocht men in de toekomst geen kantoortuinen meer willen, maar kleinere ruimtes, dan kunnen die gemakkelijk apart regelbaar gemaakt worden.