Zoeken
hardenberg---medisch-centrum-vechtdal-0005_49620867398_o.jpg

Saxenburgh Medisch Centrum

Nieuwbouw modern ziekenhuis

Hardenberg is een nieuw en modern ziekenhuis rijker. Het nieuwe ziekenhuis aan de Jan Weitkamplaan vervangt het Röpcke-Zweers Ziekenhuis uit 1969. Het oude ziekenhuis voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Opdrachtgever Saxenburgh Groep heeft ervoor gekozen om een compact en duurzaam gebouw te realiseren. IAA Architecten uit Enschede heeft het nieuwe compacte en duurzame ziekenhuis ontworpen. Het oppervlakte van het nieuwe medisch centrum is 30% kleiner dan het oude ziekenhuis. Homij was verantwoordelijk voor de installatietechniek.   

Samen sterk

Homij heeft veel ervaring met het bouwen van technische installaties in ziekenhuizen en zorggebouwen. Juist in complexe omgevingen komt de brede kennis tot zijn recht die we in alle gespecialiseerde onderdelen in onze Homij-familie hebben. Voor de realisatie van de installaties in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg bundelden Homij Grote Projecten, Homij Groningen en Homij Networks hun krachten. Een hechte samenwerking tussen alle disciplines die je voor de techniek in een modern ziekenhuis nodig hebt. Zo is Homij Grote Projecten betrokken bij de werktuigbouwkundige installaties, Homij Groningen bij de elektrotechnische installaties en Homij Networks voor het datanetwerk in het splinternieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. 

Energiegebouw

Vanuit het energiegebouw komt de verwarming en koeling. Het is een bestaande WKO-installatie, aangevuld met gasketels. Met terreinleidingen van 300 meter waarop het nieuwe ziekenhuis is aangekoppeld. In het ziekenhuis verzorgen drie luchtbehandelingskasten de ventilatie in de algemene ruimten en in de behandel- en patiëntenkamers. Voor de operatieafdeling met vier operatiekamers en opdekruimten zijn er in totaal tien luchtbehandelingskasten. Zij zuiveren de lucht met HEPA-filters en houden de luchtvochtigheid binnen een strakke bandbreedte. We blazen de lucht in twee zones met verschillende luchttemperaturen en luchtsnelheden boven de patiënt in de OK, zodat op de plaats van operatietafel een schoon gebied ontstaat.

W-installaties

In het energiegebouw was ook een perslucht- en vacuüminstallatie aanwezig, maar deze is vervangen door een modernere versie in het nieuwe gebouw. De nieuwe installatie vervoert medische gassen via een leidingnet door het hele ziekenhuis. De reguliere werktuigbouwkundige installaties en voorzieningen bestaan o.a. uit: sanitair, vloerverwarming in het atrium, fan coil units voor koeling in specifieke warme ruimten en extra dikke radiatoren in de behandel- en patiëntenkamers om een energiezuinige lage temperatuurverwarming te realiseren.

E-installaties

In het bestaande energiegebouw staat de NSA: het noodstroomaggregaat dat de essentiële functies van het nieuwe ziekenhuis bij spanningsuitval overeind moet houden. Om niet te veel koper in de grond te krijgen zijn we met twee trafo’s van laagspanning naar middenspanning en weer naar laagspanning gegaan. Homij Networks hebben het complete datanetwerk aangelegd. De glasvezelverbindingen tussen de belangrijkste ICT-ruimten zijn redundant aangelegd, zodat het netwerk altijd in gebruik blijft. In de serverruimte is bovendien een UPS-systeem geïnstalleerd, dat de vijftien seconden tussen spanningsuitval en het aanslaan van de NSA opvangt. Andere elektrotechnische voorzieningen die Homij heeft uitgevoerd zijn onder meer: alle stroomvoorzieningen door het hele ziekenhuis, aarding in de medische ruimten en bliksembeveiliging, toegangscontrole, camerasysteem, brand- en ontruimingsinstallatie, bedwandpanelen, verpleegoproepinstallatie, ledverlichting met KNX-systeem en noodverlichting.