Zoeken
Buitenkant Theater Kerkrade bij nacht

Theater Kerkrade

Renovatie theater

In het vernieuwde Theater Kerkrade worden de komende jaren mooie rollen op de planken gebracht. Eén glansrol was alvast weggelegd voor Homij. Ondanks talloze extra wensen en wijzigingen oogstte de pro-actieve opstelling van de installateur veel applaus.

Het vernieuwde theater is onderdeel van het zogenoemde cultuurcluster in hartje Kerkrade, waarin ook een nieuwe bibliotheek en muziekschool zijn gerealiseerd. Het cultuurcluster is weer onderdeel van het Centrumplan Kerkrade, waarmee het hele stadshart van Kerkrade wordt opgewaardeerd. Behalve het cultuurcluster zijn 67 appartementen gebouwd, een kinderopvang en parkeergarage, en is het hele winkelgebied heringericht.

Op zijn kop

‘Het werk startte in 2013 nog overzichtelijk’, zegt Homij projectleider Frank Vossen. ‘Voor het winkelgebied kregen wij de opdracht om de basisvoorzieningen te realiseren. Voor de appartementen maakten we het complete E en W-ontwerp en voerden we de installaties voor de parkeergarage uit. Voor ons lag het accent echter op het cultuurcluster, het ingewikkeldste onderdeel.’ Hoewel zelfs dat project begon met een overzichtelijk Plan van Eisen voor de installaties, veranderde die situatie volgens Frank al snel: ‘De belangrijkste gebruikers, theater en bibliotheek, hadden veel aanvullende wensen. Daar hebben we lang over onderhandeld. En toen we in november 2015 eindelijk de opdracht kregen ging het plan ineens volledig op zijn kop. De gemeente had ondertussen de wereldberoemde interieurarchitect Aat Vos ingeschakeld, gespecialiseerd in bibliotheken. Hij presenteerde een schitterend plan met één open interactieve ruimte voor theater en bibliotheek, maar wel iets compleet anders dan het oorspronkelijke plan. Dus moesten wij opnieuw met de gebruikers aan tafel. En zelfs nadat we begin 2016 echt startten met de uitvoering zijn er nog talloze gebruikerswensen en planwijzigingen bijgekomen.’

Voldoening

In het cultuurcluster heeft Homij alle E en W-installaties gerealiseerd, waaronder verwarming en koeling, elektra, ledverlichting, drinkwater en sanitair, datainstallatie, omroep- en muziekinstallatie en systemen voor toegang, brandmelding en beveiliging.

‘Een flinke klus met mooie technische uitdagingen’, aldus Frank Vossen. ‘Maar het meest bijzondere van dit project is toch wel de ongelofelijk intensieve samenwerking met de gebruikers geweest. Bij elke plotselinge planwijziging gedurende het hele project zijn wij continu uit eigen beweging met nieuwe ideeën en adviezen naar de gebruikers gegaan. Hierbij hielden we steeds het praktische belang voor hen in het oog. Zitten er genoeg stopcontacten en datapunten, is het comfort goed, klopt de verlichting? Dat zijn voor gebruikers de wezenlijke zaken. Achteraf hoorden we dat zij deze pro-actieve en praktijkgerichte opstelling enorm hebben gewaardeerd. Dit heeft mij en mijn Homij-collega’s heel veel voldoening gegeven. In dit project waren we niet slechts de uitvoerders, maar ook volwaardige ontwerpers en adviseurs.’

In oktober 2017 werd met succes de eerste voorstelling in het vernieuwde theater opgevoerd. In maart 2018 is het complete cultuurcluster opgeleverd.