Zoeken
VU Campusplein - nieuwbouw Amsterdam 8378.jpg

Universiteitsgebouw VU Campusplein

Nieuwbouw universiteitsgebouw

‘s Avonds film kijken in de collegezaal van overdag: dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De bouw was in handen van Bouwcombinatie Campusplein bestaande uit de VolkerWessels bedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Voor de installatietechniek is Homij ingeschakeld, waarbij Homij Networks het gehele gebouw voorzien heeft van netwerkbekabeling en glasvezel (backbone), inclusief de Intercom-installatie, camera installatie en het observatiesysteem.

Onderwijs, onderzoek en cultuur

Het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Zuidas (31.000 m2) heeft flexibele ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en het cultuurprogramma van De Griffioen elkaar afwisselen. Informatica-studenten en –onderzoekers van de VU én de UvA zijn belangrijke bewoners van het gebouw, verder is er een grandcafé en voorzieningen zoals winkels en multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het gebouw heeft een ondergrondse parkeergarage. 

Duurzaam en ruimtebesparend

Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). Team V Architectuur ontwierp, onder leiding van architecten Jeroen van Schooten en Barry van Waveren, een ingetogen, flexibel en duurzaam gebouw. De nieuwbouw is ontworpen en gebouwd conform BREEAM-NL****. 

Vormgeving en openbare ruimte

Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt. De nieuwe parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen en heeft oplaadpunten voor elektrische auto’s. Door de ondergrondse parkeergarage verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat er meer ruimte voor groen op de campus.