Zoeken
Verduurzaming gebouwen gemeente 's-Hertogenbosch

Verduurzaming 's-Hertogenbosch

Verduurzaming 21 gebouwen

In 2050 wil ’s-Hertogenbosch een klimaat neutrale gemeente zijn. De eerste stap hiernaartoe is het verduurzamen van de eigen gebouwen. Dit doen ze op basis van de 4 ambities:   Ambitie 1: Gezonde, groene en klimaat-bestendige leefomgeving; Ambitie 2: CO2-neutrale gemeente; Ambitie 3: Waardebehoud van grondstoffen;  Ambitie 4: Duurzame mobiliteit.   Een project waar Homij met trots aan mee werkt!

De Bossche gebouwen

De Bossche gebouwen die door Homij worden verduurzaamd, op basis van UAV-2012, zijn onder andere: sporthallen, wijkgebouwen, kantoorpanden en scholen. De totale opdracht behelst de verduurzaming van 21 gebouwen. Inmiddels zijn er 19 gebouwen opgeleverd. 

Verduurzaming / energieprestatie

De werkzaamheden, in bouwteamverband, betreffen technische uitwerking (engineering) en realisatie van de E&W installaties voor de verduurzaming van de gebouwenportefeuille van gemeente 's-Hertogenbosch. Na oplevering vindt aansluitend 3 jaar onderhoud plaats inclusief monitoring van de energieprestatie. De gebouwen blijven volledig of gedeeltelijk in gebruik tijdens de uitvoerings- en onderhoudswerkzaamheden. Hiervoor treft Homij gepaste maatregelen.

Uitgevoerde werkzaamheden

Werkzaamheden die zijn uitgevoerd betreft:

  • Opnieuw inregelen van de klimaatinstallaties;
  • Optimalisatie van de cv-installaties;
  • Plaatsen van pv-panelen;
  • Vervangen verlichting voor ledverlichting; 
  • Plaatsen van luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning;
  • Plaatsen van een warmtepomp t.b.v. conditioneren van verse lucht;
  • Plaatsen van WTW-units.

In de meeste gebouwen is een energiedisplay geplaatst. Hierop zien gebruikers en bezoekers van de gebouwen de energiestromen, zowel van verbruik als opwekking. Ook is de oude verlichting vervangen voor ledverlichting.