Zoeken
Bootje in Wildlands met o.a. koning en koningin tijdens opening

WILDLANDS Adventure Zoo

Installatietechniek in de dierentuin

Een ontdekkingstocht door drie werelddelen met hun eigen flora en fauna. VolkerWessels kreeg de opdracht voor de realisatie van WILDLANDS en zo kwam ook Homij in Emmen terecht. Op het hele park van 22 hectare werden alle installaties aangelegd door Homij Groningen en Homij Grote Projecten. Homij Networks heeft de infra, bekabeling en kasten gerealiseerd, maar ook de switches, WiFi, telefonie en intercom installaties.

Maquette

De opdrachtgever had een maquette op schaal 1:87 en een programma van eisen met bijvoorbeeld aantallen dieren en bezoekersfaciliteiten. Op basis daarvan zijn de installaties bedacht. Het proces van bedenken, samen met opdrachtgever, adviseur en ontwerpers, nam twee jaar in beslag. Alles is van tevoren tot in de puntjes uitgedacht. 

Communicatie voor veiligheid

Alle materialen en armaturen zijn of oersterk, bevinden zich buiten het bereik van de dieren, of zijn verstopt in bijvoorbeeld rotsen. Ook de data-installaties zijn weggewerkt. Bezoekers willen wel wifi, maar geen wifitransmitters zien. De installaties zijn ook van groot belang voor de veiligheid. Voor de medewerkers is er een private GSM netwerk aangelegd, zodat zij snel verbinding kunnen leggen met elkaar en via de smartphone camerabeelden kunnen bekijken. Als een dier gewond raakt bijvoorbeeld, moet er snel gehandeld worden. Communicatietechniek helpt daarbij.

Grootste kas van Europa

De grootste uitdaging was de grote kas in het werelddeel Jungola. Een tropisch gebied waarin de bezoekers op jungletocht gaan, onder meer met een speciale boat ride. Olifanten, maki’s, slingerapen, gibbons en lori’s vinden een thuis in de kas vol tropische planten en bomen, met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Een terrein van drie voetbalvelden, met daarin maar liefst twee watervallen: één als olifantendouche en de ander als onderdeel van de boottocht. Voor het handhaven van het tropisch klimaat installeerde Homij vier luchtbehandelingskasten en een beregenings- en benevelingsinstallatie.

Een tropisch klimaat vraagt natuurlijk veel energie. Een van de duurzame maatregelen is de aansluiting op een warmtekrachtkoppeling (WKK) en biogasinstallatie van de Drentse waterleidingmaatschappij WMD. Mede door deze maatregel is de grootste tropische kas van Europa CO2-neutraal.