Zoeken
Buitenzijde Winkler Prins Veendam

Winkler Prins Veendam

Unieke luchtbehandeling in schoolgebouw

Een regulier balansventilatiesysteem was door de betonconstructie niet mogelijk. Daarom bedacht Homij een oplossing waarbij het hele schoolgebouw als het ware één grote luchtbehandelingskast is. Het is de eerste keer dat Homij dit systeem toepast.

In een jaar tijd is het gebouw van de middelbare school Winkler Prins aan de Raadsgildelaan in Veendam volledig gestript en prachtig gerenoveerd. Veel van de materialen zijn hergebruikt voor optimale duurzaamheid. Ook gaf Homij plafondplaten en wandgoten een tweede leven in het nieuwe schoolgebouw. De klimatisering en ventilatie in het pand bleken echter een lastigere puzzel. Het casco van het gebouw bestaat namelijk uit zeer dikke betonbalken. Hierdoor was het constructief niet haalbaar om genoeg sparingen voor de luchtkanalen van een standaard balansventilatiesysteem te maken. Onderlangs was ook geen optie, omdat dan te weinig plafondhoogte overbleef. Maar wat dan?

Nieuwe toepassing met gevelconvectoren

In samenwerking met Nijeboer-Hage Technisch adviseurs uit Assen is een oplossing bedacht die we bij Homij nooit eerder hebben toegepast. Het begint met gevelconvectoren in alle klaslokalen. Via een rooster in de buitenmuur zuigt elke convector verse lucht aan op basis van het CO2-gehalte, dus de bezetting, in de ruimte. De lucht wordt afgezogen door twee afzuigkasten op het dak. Dit verloopt via overstroomvoorzieningen vanuit de klaslokalen naar twee centrale trappenhuizen. Het gebouw is hiermee luchttechnisch perfect in balans. 

Alles in balans

De convectoren klimatiseren de klaslokalen, zowel verwarming als koeling. Ze halen de warmte uit buffervaten in de techniekruimte. Die worden gevoed door een warmtepomp, met twee bestaande cv-ketels als backup. De warmtepomp op zijn beurt maakt gebruik van de retourlucht die door de twee afzuigkasten op het dak wordt afgevangen. Deze retourlucht wordt als bron voor de warmtepomp gebruikt en teruggevoerd naar de convectoren in de lokalen. Met dit systeem gaat bijna geen warmte meer verloren. De retourlucht wordt niet weggegooid, maar hergebruikt via de warmtepomp. Het hele gebouw functioneert op deze manier als één grote luchtbehandelingskast.  Het is dus ontzettend duurzaam.