Zoeken
Utrecht - Westflank - De Syp 2238.jpg

Woontoren Westflank

Woontoren met COW-concept

Hartje Utrecht is in de hoogte uitgebreid met een woontoren van 90 meter. Deze woontoren is installatietechnisch gerealiseerd volgens het COW-concept van Homij. De woontoren is de eerste stap op weg naar Homij's nieuwe CrossOver Woningbouwconcept (COW) voor gestapelde woningbouw. De moderne en duurzame woontoren creëert woongelegenheid op een van de meest centraal gelegen locaties van Nederland. Met een omvang van 266 wooneenheden en een totale hoogte van 90 meter is het een van de hoogste woongebouwen van de stad. Bijzonder is dat het monument aan de Van Sijpesteijnkade, huisnummer 25, is blijven staan en onderdeel is geworden van de woontoren. De woontoren Westflank is op 15 maart 2019 opgeleverd. 

Gigantische vraag

De woontoren Westflank – ondertussen ook bekend als "De SYP" – is een voorbeeld van de gigantische vraag naar gestapelde woningbouw in binnensteden. De toren met 266 appartementen staat direct aan het spoor, achter Utrecht Centraal. Vanwege deze ligging moest Homij, naast de standaard installaties voor een woongebouw, diverse veiligheidsvoorzieningen aanbrengen. Deze oplossingen kwamen tot stand op basis van ontwerp en realisatie uit de utilitaire bouw. Brandveiligheidsinstallaties zijn normaal niet vereist in een woongebouw. Maar deze woontoren is 90 meter hoog en is ontworpen conform SBR-richtlijnen. Daarom was het ook verplicht om de brandveiligheidsinstallaties op te nemen. Verder zijn er diverse detectiemiddelen aan het pand opgenomen die eventuele spoorbranden of gifgas kunnen detecteren. Voor de ventilatie is gebruik gemaakt van drie luchtbehandelingskasten. Ook dit is een utiliteitsoplossing die bijzonder is in een woongebouw.

Functies

Op de begane grond zijn zowel commerciële diensten als bergingen en voorzieningen voor het stallen van fietsen gerealiseerd. Op de begane grond bevindt zich ook het monument. Dit monument strekt zich uit tot de 3e/4e verdieping en bevindt zich in het entreegebied. De ruimtes binnen dit monument krijgen een commerciële en/of algemene functie. Op de 1e verdieping bevinden zich voornamelijk commerciële ruimtes, bergingen en de techniek ruimte. Op de 2e t/m de 29e verdieping zijn de appartementen gehuisvest.