Zoeken
Zinder Westluidense Poort Tiel 0445.jpg

Zinder

Nieuwbouw cultuurcomplex

De gemeente Tiel heeft veel ambities en wil de leefbaarheid en het imago van de stad naar een hoger niveau tillen. Meer levendigheid en cultuur, dat is wat men beoogt. Het cultuurcentrum Westluidense Poort (Zinder) speelt een belangrijke rol in het verwezenlijken van deze ambities; het gebouw doet dienst als hét cultuurpodium voor de stad en regio. Het gebouw is gasloos en er wordt gebruik gemaakt van een WKO-installatie. 

Publiekprivate samenwerking in Tiel

Maar liefst vier VolkerWessels-ondernemingen waren van de partij: Van Hattum & Blankenvoort (parkeergarage), Stam & De Koning (cultuurgebouw), Van Kessel (buitenruimte) en Homij (gebouwgebonden E&W installaties). Het ontwerp is van De Zwarte Hond Architecten.

Het project kreeg de vorm van een publiek-private samenwerking (PPS). Zo krijg je meer marktwerking in het ontwerp. Je verlegt de verantwoordelijkheden naar de ontwerpende partijen. In ruil hebben zij ook meer vrijheid bij de invulling. In dit specifieke geval draaide het om een ontwerpspecificatie voor het ontwerp, de uitvoering plus het beheer – 25 jaar lang, zelfs. Het beheer van de technische installaties is in handen van VolkerWessels Vastgoedbeheer.