Zoeken
0071.jpg

Zorgcentrum MIJN

Nieuw zorgcentrum

Nergens gaat de vergrijzing harder dan in Zuid-Limburg. In Landgraaf is een op de vier inwoners ouder dan 65 jaar. Dat vraagt om innovatieve zorgconcepten zoals MIJN, Centrum voor Medische Zorg in Brunssum (gemeente Landgraaf).

MIJN heeft vier gebouwen, geschakeld via een Atrium. De 9.500 vierkante meters staan volledig in het teken van zorg. Eerstelijns en tweedelijns gezondheidszorg zijn hier samengevoegd, zodat patiënten na een doorverwijzing in hetzelfde gebouw terecht kunnen voor specialistische hulp in de vorm van poliklinische behandelingen en diagnostiek. Vele zorgberoepen vinden hier een plek: fysiotherapie, ergotherapie, verloskunde en logopedie bijvoorbeeld. Maar ook psychologie, thuiszorg en een apotheek. 

Bijzonder aan dit project is dat het bouwwerk en de installaties eerst casco zijn gerealiseerd. Er was nog niet bekend welke gebruikers erin zouden komen. Homij heeft eerst alle gebouwgebonden installaties gemaakt, de basis voor latere uitbreiding. Die basis omvatte luchtbehandeling, verlichting, brandmeld-, inbraak- en toegangscontrolesystemen, waterinstallaties, sanitair en een VRF-systeem. Het project werd gefaseerd uitgevoerd conform de eisen voor Breeam Very Good en de Bewuste Bouwers certificering. Op energiekosten wordt bespaard door interne warmte- en koude-uitwisseling en er zijn luchtwarmtepompen geplaatst. Ook is er een groen dak om hemelwater te bufferen en zo het riool minimaal te belasten. Zonnepanelen zorgen voor eigen opwek.