Zoeken

Chatten met Frits van Kooten over prefabricage

Homij heeft in de afgelopen jaren succesvolle installatieconcepten ontwikkeld voor de utiliteitsbouw en de gestapelde woningbouw. Belangrijk uitgangspunt van deze concepten is prefabricatie van installatieonderdelen, waardoor het gehele proces geoptimaliseerd wordt. Ik wilde hier meer over weten, dus nam ik contact op met Frits van Kooten, coördinator van de prefabricagewerkplaats bij Homij Grote Projecten. 

chattenmetfritsvankooten.JPG

 Ha Frits, jij bent nauw betrokken bij prefabricage van installatieonderdelen. Wat houdt dat in?

 

Prefabriceren van installatieonderdelen betekent kortgezegd het van tevoren pasklaar maken, zodat het op de bouwlocatie snel en           eenvoudig gemonteerd kan worden. Prefabricage is het uitgangspunt bij twee concepten van HOMIJ: het DLS-concept voor utiliteitsbouw en het COW-concept voor gestapelde woningbouw.                                       

 

 Waar prefabriceren jullie?

 

72-prefabwerkplaatsbinnen.jpg

Voorheen maakten we alle prefabricatie op projectlocatie.   

Er werd toen op de bouwplaats of in een gebouwdeel ruimte gemaakt. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal in onze eigen werkplaats van 2000m2 vloeroppervlakte.

72-prefabinstallatie.jpg

 Kun je wat voorbeelden geven van prefabricatie en projecten waar het wordt toegepast?

 

We maken voornamelijk plug & play leidingwerk van duurzame kunststoffen, wat de ruggengraat vormt voor elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en makkelijk te monteren is. Zo maken we bijvoorbeeld waterleidingen (warm/koud), rioleringen, afzuiginstallaties, standleidingen en beugels voor schachten, watermeters en elektrotechnische plug & play toepassingen. Op dit moment prefabriceren we in onze werkplaats onder andere voor Strijp S1 (105 appartementen), Strijp S2 (199 appartementen) in Eindhoven en Buitenveldertselaan (258 appartementen) in Amsterdam.

 Klinkt als versimpeling van het montageproces.

 

Dat is het zeker. Daarbij is het niet alleen zo dat de montage sneller en eenvoudiger gaat. Denk bijvoorbeeld ook aan een positieve   ontwikkeling in het leveringsproces. Als alle onderdelen los afgeleverd worden, ontstaan er veel onnodige verkeersbewegingen op en rond de bouwplaats. Dit is niet wenselijk met het oog op een overzichtelijke en veilige bouwplaats, omgeving en natuurlijk CO2-uitstoot. Wij leveren vanuit onze werkplaats volgens het Just in time principe, wat inhoudt dat de geprefabriceerde installatieonderdelen precies op tijd worden geleverd voor montage.

 

 Dus prefabricatie draagt ook bij aan verduurzaming van bouwprocessen?

 

72-prefabwerkplaatsbuiten.jpg

 

Absoluut. Naast een verlaging van CO2-uitstoot door minder  vervoersbewegingen is er veel minder verpakkingsmateriaal nodig. Als elke leverancier van losse onderdelen verpakt aanlevert, krijg je een berg met onnodig verpakkingsmateriaal. Wij laten materiaal zoveel mogelijk onverpakt aanleveren bij onze werkplaats. Vervolgens verpakken wij de geprefabriceerde onderdelen alleen als bescherming nodig is tegen schade. Daarnaast gooien we geen restmateriaal weg, dit is namelijk nog prima te gebruiken.

 

 Mooi! En met hoeveel mensen werken jullie in de werkplaats?

 

Er zijn zo’n vijftien mensen actief werkzaam bij onze werkplaats. Het mooie is dat we ook plaats bieden aan vier statushouders. Deze       mannen krijgen persoonlijke begeleiding en ze leren hier stap voor stap over installatietechniek. Prachtig toch?

 

 Zeker. Het heeft ook dus een maatschappelijke functie.

 

Ja, dat willen we in de nabije toekomst uitbreiden. Zo willen we hier meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrekken,             maar ook studenten laten aansluiten.

 

 En nog meer plannen voor de toekomst?

 

In het ideale plaatje zie ik voor me dat we vanuit onze werkplaats kant en klare werkpakketten in herbruikbare kratten Just in time             aanleveren voor een verdieping of een gebouwdeel. En dan het liefst voor al onze projecten. Daar zijn we echt naartoe aan het werken en ik weet zeker dat het een grote kans van slagen heeft.